ככל שהשימוש בטכנולוגיית ה-eSIM גובר בשוק הסלולר, מתבהר הפוטנציאל הנרחב שלה לשנות מהיסוד את חוקי המשחק. הפתרון מגדיר כיום מחדש את האופן שבו צרכנים ועסקים מתקשרים עם רשתות סלולריות. גורמים מובילים בתחום טוענים כי מספר הטלפונים הניידים המחוברים ל-eSIM אמור להרקיע שחקים בשנים הקרובות. עד 2025, ההערכה (לפי קצב אימוץ גבוה) היא שמכשירים התומכים ב-eSIM יהוו עד 25% מכלל חיבורי הסמארטפונים בעולם, מה שמהווה קפיצת מדרגה משמעותית יחסית למצב הנוכחי. כאן, נבחן מה חדש בתחום ומהו שיעור אימוץ הטכנולוגיה הצפוי.

eSIM Smartphones Connections to 2030
מספר הטלפונים הניידים שיהיה מחוברים עד שנת 2030 (לפי הערכה של קצב אימוץ גבוה). מקור: Mobilise

מה זה eSIM בעצם?

eSIM, או Embedded SIM, הוא סים דיגיטלי המוטמע ישירות במכשיר. הטכנולוגיה מייתרת את הצורך להכניס כרטיס פלסטיק פיזי על מנת ליהנות מכל היתרונות של סים. כך, ניתן כיום להוריד תוכניות וחבילות חדשות על ידי לחיצה על קישור או סריקת קוד QR. הגמישות הגבוהה הזו מבטיחה מעבר קל יותר בין ספקים, אבטחה משופרת ויכולת לתמוך במספר פרופילי משתמש על מכשיר אחד. מטבע הדברים, היתרונות הללו הופכים את הטכנולוגיה לאטרקטיבית בקרב יצרניות, מפיצים וצרכנים כאחד.

מהם שיעורי אימוץ הטכנולוגיה הנוכחיים?

נכון לשנת 2023, ישנם כ-850 מיליון חיבורי eSIM ברחבי העולם, כאשר סמארטפונים מהווים חלק ניכר מנפח השימוש. לצד הטלפונים החכמים והטאבלטים, נעשה כיום שימוש בטכנולוגיה זו גם בציוד לביש חכם ופתרונות IoT. הגמישות שמציע ה-eSIM הופך ציוד מסוג זה לנוח יותר לשימוש והחיסכון בשטח הרכיבים האלקטרוניים הודות לפתרון הדיגיטלי שמחליף את הכרטיס, מאפשר לתכנן מכשירים קטנים יותר. על אף שהיקף האימוץ הנוכחי בהחלט נשמע מרשים, התחזיות מצביעות על כך שמספר זה צפוי לגדול באופן אקספוננציאלי בשנים הקרובות.

2022-2028 Distribution of eSIM Compatible Mobile Phones
הפצה של טלפונים ניידים תומכי איסים בשנים 2022-2028. מקור: Mobilise

מהן הערכות השוק הנוכחיות?

ישנן כמה מגמות מרכזיות שמומחים בעולמות הסלולר צופים כיום לטכנולוגיית ה-eSIM. המגמות הללו אינן מוזנות רק עקב נוחות השימוש לצרכן וההתלהבות של היצרניות שמיהרו ליישם את הטכנולוגיה במכשירים החדשים, אלא גם הודות לאפשרויות האבטחה החדשות. כשהמכשיר אינו תלוי במדיה פיזית, ניתן למחוק נתונים ואפילו לנעול את ה-SIM לחלוטין מרחוק באמצעים אלקטרוניים במקרים של אובדן או גניבה. זהו יתרון שמשרת את כל הצדדים המעורבים בשוק ותורם משמעותית למגמת הצמיחה.

אלו כמה הערכות שחשוב להכיר על עתידו של השוק הזה:

  • עד 2025, מספר חיבורי ה-eSIM צפוי להגיע ל-3.4 מיליארד על פני כל הטריטוריות המאמצות כיום טכנולוגיה זו.
  • סמארטפונים ימשיכו להיות המניע העיקרי לאימוץ ה-eSIM. עד שנת 2030, לפי ההערכה של אימוץ בקצב בינוני ש-76% מכלל החיבורים לסמארטפונים יהיו דרך eSIM, מה שמתורגם לכ-6.7 מיליארד חיבורים.
  • על אף שארה"ב וצפון אמריקה בכלל היא הטריטוריה המובילה כיום בשיעורי אימוץ הטכנולוגיה, ההערכה היא כי השוק האסייתי צפוי להדביק את הקצב ואף לעמוד בחזית המגמה. נפח הצרכנים האדיר של סין והודו, המוזן משיעורי האוכלוסייה הגבוהים, ישחק תפקיד מכריע במהלך הזה.

אילו אתגרים עומדים בפני אימוץ הטכנולוגיה כיום?

אין ספק שיצרניות מובילות רבות מאמצות את ה-eSIM באופן נלהב למדי. אפל אף הגדילה לעשות והחל מאייפון 14, משחררת לשוק דגמים התומכים אך ורק ב-eSIM. עם זאת, ישנם עדיין כמה אתגרים ששוק זה יידרש לצלוח.

  • מודעות הצרכן – צרכנים רבים עדיין לא מודעים בכלל לטכנולוגיית ה-eSIM וליתרונות שהיא מציעה. המעבר אל טכנולוגיה זו עשוי לדרוש מאמצים מיצרניות הסלולר כדי להבטיח הסתגלות מהירה ואימוץ של הטכנולוגיה גם על ידי הצרכן.
  • אימוץ של מפעילי הרשת – בעוד שמפעילי רשת גדולים רבים תומכים בטכנולוגיית eSIM, אימוץ נרחב דורש שיתוף פעולה בכל התעשייה. ספקי סלולר נדרשים להתאים מחדש את האופן בו הם מתקשרים מול הקהל שלהם, לעדכן את מודל התמחור ולהציע פתרונות חדשים לרכישת חבילות המבוססים על הטכנולוגיה החדשה על מנת למצות את המיטב מההזדמנויות שהיא טומנת בחובה.
  • רגולציה מתאימה – ככל שרשויות תקשורת בינלאומיות ומקומיות יבנו מסגרת רגולטורית מותאמת לטכנולוגיה החדשה במהירות, כך גם שיעור אימוץ הפתרונות הללו ברחבי העולם יתאפשר בקצב מהיר יותר.

כל ההערכות מצביעות על כך שאימוץ טכנולוגיית ה-eSIM ישנה את כל אופק האפשרויות של הגורמים המעורבים בשוק הסלולר. כבר היום, מוטמעת הטכנולוגיה במכשירים רבים מספור והיד עוד נטויה. ככל שספקים, יצרנים וצרכנים כאחד יבצעו את ההסתגלות לפתרונות החדשים באופן מיטבי, שיעור אימוץ הטכנולוגיה צפוי לקפוץ באופן דרמטי.